Veel gestelde vragen en antwoorden

Veel gestelde vragen en antwoorden

Veel gestelde vragen en antwoorden

Veelgestelde vragen

​Hieronder treft u een overzicht van de meest gestelde vragen over zwemlessen. Als uw vraag er niet bij staat, neem dan gerust contact met ons op.

Hoe lang doet mijn kind over het behalen van de diploma’s?​​

Een eenduidig antwoord is hier helaas niet op te geven. Ieder kind leert motorische vaardigheden in een eigen tempo en bovendien zijn er ook nog persoonlijke omstandigheden die het leerproces beïnvloeden. Als richtlijn kunnen we wel gemiddelden aangeven, maar voor alle duidelijkheid: per kind kan dit verschillen.​

​Diploma A: gemiddeld aantal lessen 52 in ongeveer 1,5 jaar.

Diploma B: gemiddeld aantal lessen 12 in ongeveer 4 maanden

Diploma C: gemiddeld aantal lessen 14 in ongeveer 5 maanden.

Waarom hebben jullie een All Inclusive systeem en geen maandkaarten?

Met het All Inclusive weet u vooraf precies waar u financieel aan toe bent. Er zijn dus geen bijkomende kosten voor afzwemmen of als uw kind er langer over doet. Het is in het All Inclusive systeem ons belang een kind snel en veilig te leren zwemmen.


Is het mogelijk om in het All Inclusive systeem in te stromen als mijn kind elders al les heeft gehad?
Ja, dat is heel goed mogelijk. Uw kind komt dan een keer 'voorzwemmen' en wij beoordelen dan op welk niveau uw kind bij ons instroomt. Afhankelijk van dat niveau wordt een All Inclusive bedrag bepaald.

Is het mogelijk om in het All Inclusive systeem uit te stromen als ik mijn kind elders op zwemles wil doen?

Ook dat is mogelijk. Wij kijken op welk niveau uw kind is op het moment van stoppen en afhankelijk van uw aanmeldkeuze (A, A en B, enz) wordt een teruggave bedrag bepaald.

Het lijkt wel of de kinderen alleen maar spelen tijdens de zwemles. Waarom doen jullie dat?

In onze visie kunnen kinderen van 4 à 5 jaar alleen maar leren door te spelen. Een kind van die leeftijd kan niet een heel uur alleen maar baantjes zwemmen. Er worden wel banen gezwommen, maar wij proberen dat zoveel mogelijk met speelse vormen te combineren, waardoor een kind zwemles leuk vindt en sneller leert.

Mijn kind springt met bandjes zonder angst in diep en ondiep water. Is mijn kind nu watervrij?

Een kind moet eerst ‘watervrij’ zijn alvorens het kan leren zwemmen. Voor ons is een kind watervrij als het zonder angst in speelse situaties geheel onder water durft en een aantal tellen zonder hulpmiddelen goed kan drijven op buik en rug.

Mijn kind mag al enkele lessen zonder kurkjes zwemmen en nu moet hij/zij ineens wel weer een kurkje om. Hoe kan dat?

Kurkjes, plankjes, buizen en dergelijke zijn hulpmiddelen om een goede (horizontale) houding in het water te krijgen. Wij streven er naar dat kinderen zo snel mogelijk zonder hulpmiddelen leren zwemmen. Maar soms heeft een kind even een hulpmiddel nodig waardoor het zich beter op de uitvoering van een zwemslag kan concentreren.

Waarom leren de kinderen de schoolslag zo laat?

De schoolslag is een lastige slag. In vaktermen is de schoolslag een a-symmetrische slag, dat wil zeggen de armen en benen doen op verschillende momenten verschillende bewegingen. Voor kinderen van 4 jaar is dit moeilijk aan te leren. Daarom leren wij de kinderen eerst heel erg goed op de rug zwemmen, zodat de beenslag goed beheerst wordt. Pas later, het kind is dan ook alweer iets ouder, leren we de combinatie met de armen aan. In de praktijk blijkt dat kinderen dan sneller en beter de schoolslag onder de knie krijgen.

Waarom laten jullie de kinderen zo gaan met stuurkaarten? Ik zie tijdens de kijkles dat mijn kind dan bijna niets doet.

Wij leren de kinderen vanaf de eerste les al zelfstandig en in groepjes te werken. Met stuurkaarten oefenen kinderen zelfstandig bepaalde vaardigheden die eerder al zijn aangeleerd. Hierdoor kan de instructrice heel gericht met een klein groepje intensief iets oefenen. Door de groepjes regelmatig door te draaien krijgt ieder kind een tijdje intensief aandacht van de instructrice.

Voorheen stonden de andere kinderen vaak op de kant te wachten en leerden ze helemaal niets, maar met stuurkaarten zijn ze toch in het water bezig. De instructrice probeert snel afgeleide kinderen te stimuleren zelfstandig door te werken en niet andere dingen te doen.

Mijn kind is een aantal lessen ziek geweest. Kan het nu nog wel in de eigen groep blijven en wat moet ik doen?

Ja hoor. In principe blijft een kind tijdens de zwemlessen bij dezelfde instructrice, tenzij een kind heel erg voor of achter het gemiddelde niveau van de groep blijft. In overleg met de ouder/verzorger wordt dan gekeken wat het beste voor het kind is.

Mijn kind mag voor het proefzwemmen en/of het Diploma Afzwemfeest en nu is het ziek. Hoe gaat het nu verder?

Neem even contact op met de zweminstructrice en/of zwemcoördinatrice Christa Dingemanse. In overleg met u wordt altijd gekeken of er een geschikte oplossing te vinden is. Let op: na het proefzwemmen (wat tijdens het eigen zwemlesuur plaatsvindt) krijgt uw kind als het goed verlopen is een uitnodiging mee voor het Diploma Afzwemfeest op zaterdag. Het proefzwemmen moet eerst gehaald zijn om aan het Diploma Afzwemfeest te mogen meedoen. Na het Diploma Afzwemfeest ontvangt uw kind het zwemdiploma. Als uw kind wel het proefzwemmen heeft afgelegd, maar hij of zij kan onverhoopt toch niet naar het Diploma Afzwemfeest komen, dan kan uw kind meedoen met het daarop volgende Diploma Afzwemfeest om het diploma te halen.

Waarom moet ik altijd de zwempas bij de receptie laten scannen?

Door het scannen van de pas wordt het bezoek geregistreerd. Wij moeten in verband met controle van de waterkwaliteit bijhouden hoeveel mensen in het water gaan.

Ik ben mijn zwempas kwijt. Moet ik nu een nieuwe pas aanschaffen?

Ja. De zwempas heeft u bij de inschrijving gekocht en is dus uw bezit. Als u de zwempas kwijt raakt of als deze zodanig beschadigd is dat de pas niet meer te scannen is, moet u een nieuwe pas kopen voor € 5. Mocht u de kwijtgeraakte pas later weer terugvinden en de pas is nog in goede staat, dan kunt u deze pas bij de receptie weer inleveren en krijgt u € 5 terug. Let op: dit kan alleen als het pasje er nog mooi uitziet en niet beschadigd is.

Kan ik na de zwemlessen van mijn kind de zwempas nog voor wat anders gebruiken?

Ja. De pas is persoonsgebonden en later kan uw kind er bijvoorbeeld een meerbadenkaart opzetten of meedoen aan Aquafun of een snorkel- of survivalcursus.

Kan ik na de zwemlessen van mijn kind de zwempas ook voor mijn andere kind gebruiken?

Ja, dat is mogelijk.​ Het is dan wel verstandig om uw andere kind bij de receptie in te schrijven. Daar kunnen de gegevens die nog op de zwempas staan er afgehaald worden, zodat de pas weer leeg is voor hergebruik.

Cookies op onze website

Deze website maakt gebruik van cookies om de nodige websitefuncties te bieden. Om de websitenavigatie en jouw online ervaring te verbeteren, websiteverkeer, gebruik en interactie te analyseren en om te helpen bij onze marketing- en advertentie-inspanningen.