Klimaatje

Wij doen mee aan Klimaatje

Klimaatje

De wereld verandert. Broeikasgassen nemen toe en dat heeft grote gevolgen voor mens, natuur en milieu. Ook wij willen ons steentje bijdragen aan een energiek en vitaal Nederland en we doen hiervoor, samen met Sportfondsen Nederland, mee aan de campagne ‘Klimaatje’. Dit is een platform om mensen en organisaties te helpen om meer milieubewust te ondernemen. Kleine veranderingen kunnen al een groot verschil maken. Duurzaamheid is belangrijk voor de toekomst van onze planeet en voor onszelf. Zonder een gezonde planeet is een gezonde maatschappij ook niet mogelijk. Met Klimaatje willen we een positieve bijdrage leveren aan een betere wereld, meer aandacht voor mens, milieu en maatschappij, praktische informatie delen voor milieubewust ondernemen, tips geven voor energiebesparende maatregelen en bijdragen aan vitale organisaties en medewerkers. Op de website www.klimaatje.nl zijn de laatste ontwikkelingen omtrent duurzaamheid en tips te vinden.

Wat doen we zelf aan besparende maatregelen?

Een subtropisch zwembad vraagt veel brandstof en energie. Toch proberen wij als organisatie zoveel mogelijk energiebesparend te werken. De afgelopen jaren is er in onze accommodaties al veel geïnvesteerd in duurzaamheid. Allereerst zijn er in 2015 465 zonnepanelen op het dak van de sporthal geplaatst en sinds twee jaar staan er twee warmtepompen op het dak, die het werk van de gasverwarmingsketels zoveel mogelijk overnemen. In 2020 zijn in De Waterwyck de kleedruimten en sporthal én de kleedruimten bij het zwembad voorzien van duurzame ledverlichting, zijn de frequentieregelaars vernieuwd en zijn er twee warmtepompen op het dak geplaatst. De Waterwyck wordt nu grotendeels verwarmd door middel van deze warmtepompen, die op elektriciteit werken. Hierdoor is het gasverbruik teruggebracht naar minimaal, maar wordt er meer stroom verbruikt. Ook dit is ondervangen, want het merendeel van het stroomverbruik wordt opgewerkt door de eerder geplaatste zonnepanelen. De zonnecollectoren op het dak worden gebruikt om warmte op te slaan en met behulp van warmteterugwinning wordt de verse, in te blazen lucht opgewarmd met de warmte van de afgezogen ventilatielucht. Het is nu een zogeheten hybride verwarmingsinstallatie geworden. Dit voorjaar is in De Waterwyck de nieuwe zoutelektrolyse installatie geplaatst ter vervanging van de chloorinstallatie.

Tot slot proberen we ook zelf zoveel mogelijk te doen om extra energie te besparen. We hebben onszelf ten doel gesteld om 5% extra te besparen op onze energiekosten. Hiertoe werken we samen met Sportfondsen Nederland, onder het motto ‘Energie voor minder energie: de eerste stap naar klimaatbewust werken’. Concreet betekent dit dat we er als team goed op letten dat er ergens niet onnodig licht blijft branden, dat de mengkranen standaard op koud staan en we vragen onze bezoekers om zo kort mogelijk te douchen. De kleedkamers en toiletten zijn al voorzien van bewegingsmelders en ook sluiten alle deuren automatisch. Het gebruik van plastic wordt zoveel mogelijk beperkt. In de horeca maken we al langere tijd gebruik van rietsuikerverpakkingen en bamboebestek en zamelen we plastic flesjes en blikjes in voor een goed doel.

Algemene tips

Enkele algemene tips:

- Ongeveer 80% van je warmwaterverbruik komt door je douche, hier valt grote winst te behalen. Douche minder lang en minder vaak.

- Met iedere graad lager bespaar je veel geld. Ben je thuis, zet je verwarming dan op 19 graden. Dit is over het algemeen een aangename temperatuur. Doe de verwarming uit in ruimtes waar je niet bent, ook in de slaapkamers. Let ook goed op het sluiten van deuren.

- Ben je volgende dag niet thuis? Laat de temperatuur dan gewoon op 15 graden staan. Let op: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan niet lager dan 17 of 18.

Cookies op onze website

Deze website maakt gebruik van cookies om de nodige websitefuncties te bieden. Om de websitenavigatie en jouw online ervaring te verbeteren, websiteverkeer, gebruik en interactie te analyseren en om te helpen bij onze marketing- en advertentie-inspanningen.